Älä syö mitään, mikä on kauhistus

 

Sikaa, CC-BY-NC 4.0
Ruoka menee sapatin ohella ihmisillä tunteisiin. Tietysti uudessa liitossa saa syödä aivan mitä tahansa, opettihan Jeshua, että kaikki ruoka on puhdasta (Mk. 7:19) ja apostoli Paavali kirjoitti, että syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään (1. Kor. 10:25). Asia ei ole aivan näin yksinkertainen. 3. Moos. 11 löytyy yhdestä luvusta selkeästi kaikki ruokasäädökset, mitä saa ja mitä ei saa syödä. Nämä voi tiivistää kahteen periaatteeseen - eläimistä saa syödä niitä, jotka märehtivät ja joilla on kokonansa halkinaiset sorkat, meren elävistä niitä, joilla on suomut ja evät. Linnut ovat sallittua ruokaa, poislukien ne linnut, jotka on erikseen mainittu, jotka kaikki ovat haaskalintuja. Näistä siivekkäistä erikoisuutena on mainittu lepakko, joka ei ole lintu, vaan nisäkäs. Lisäksi siivellisistä eläimistä poikkeuksena heinäsirkka on sallittu. Nykyään heinäsirkasta valmistettu leipää saa suoraan Prisman hyllyltä.

Sanoiko Jeshua todella kaikki ruuat puhtaaksi? Luvussa Mk. 7 fariseukset syyttävät opetuslapsia siitä, että nämä syövät ruokansa epäpuhtain, eli pesemättömin käsin. Siitä ei ollut mitään keskutelua, mitä eläimiä saa syödä. Jeshua moittii fariseuksia siitä, että nämä perinnäissäännöllään kumoavat Jumalan käskyn. Jeshua itsekö sitten kumoaisi Jumalan asettaman käskyn ruuista? Toki Jeshua opetti, että saastaisin käsin syöminen ei saastuta ihmistä, vaan se saastuttaa ihmisen, mikä tulee suusta ulos. Täten tulisi ennemmin kiinnittää huomiota siihen, mikä tulee suusta ulos, kuin siihen, mikä menee suusta sisään.

Mk. 7:19 "näin hän sanoi kaikki ruuat puhtaaksi" on kääntäjien lisäys Jumalan pyhään sanaan. Näin ei sanota missään kohtaa Raamattua. Kreikassa tämä jae kuuluu:

"οτι ουκ εισπορευεται αυτου εις την καρδιαν αλλ εις την κοιλιαν, και εις τον αφεδρωνα εκπορευεται, καθαριζων παντα τα βρωματα"

Biblia on alkukielelle uskollinen jaa kääntää tämä jakeen:

"Sillä ei se mene hänen sydämeensä, vaan vatsaan, ja menee luonnollisesti ulos, kaikki ruat puhdistain."

Jeshua täten ei alkukielessä opeta, että kaikki ruoka on nyt puhdasta, vaan että suoli tekee puhdistuksen, eikä huomiota tule kiinnittää liikaa siihen, mitä menee suusta sisään, vaan siihen, mitä tulee suusta ulos.

Jos Jeshua todella opetti, että kaikkea saastaista saa syödä, niin jostain syystä Matteus luvussa 15 unohtaa kokonaan mainita tästä asiasta. Matteuksessa Jeshuan loppukaneetti on, että saastaisin käsin syöminen ei saastuta ihmistä (Mt. 15:20). Siitä ei ollut mitään keskustelua tai väittelyä, mitä eläimiä saa tai ei saa syödä. Joten koko ajatus siitä, että Jeshua olisi julistanut kaikki ruuat puhtaaksi ja kumonnut Tooran pyhän käskyn, perustuu evankeliumin selkeän sanoman tahalliseen väärin ymmärtämiseen.

Entä Paavali sitten, eikö Paavali sanoo selvääkin selvemmin, että syökää kaikkea mitä lihakaupassa myydään? Kun ottaa kontekstin huomioon, on täysin selvää, että Paavali käsittelee aihetta epäjumalille uhratun lihan syömisestä. Korinttolaisia askarrutti kysymys siitä, saako epäjumalille uhrattua lihaa syödä. Mitään keskustelua ei käyty siitä, mitä eläimiä saa tai ei saa syödä. Paavalin ohje on täysin selvä - epäjumalille uhratun lihan suhteen ei tule olla liian nirso, vaan saa syödä kaikkea, mitä eteen pannaan, kyselemättä mitään. Voimmeko soveltaa Paavalin opetusta omaan aikaamme ja väittää, että Paavalin "syökää kaikkea mitä lihakaupassa myydään" tarkoittaa nyt, että saa syödä geenimanipuloituja organismeja tai uhanalaisia eläimiä? Ei tietenkään voi. Epäjumalille uhratun lihan syöminen epähuomiossa ei vahingoita ihmistä millään tavalla, mutta tietenkään mitään saastaista ei saa edelleenkään uudessa liitossa syödä.

"Jotka pyhittäytyvät ja puhdistautuvat puutarha-menoja varten, seuraten miestä, joka on heidän keskellänsä, jotka syövät sianlihaa ja muuta inhottavaa sekä hiiriä, niistä kaikista tulee loppu, sanoo Herra." (Jes. 66:17)

Milloin tämä Jesajan profetia on toteutunut? Milloin historiassa Jumala on koskaan tehnyt lopun niistä, jotka syövät saastaista? Eikö tämä profetia vielä odota täyttymystään, Jumala on tekevä lopun niistä, jotka syövät saastaista? Haluatko todella kuulua tähän joukkoon?

Mitä tapahtuu, jos syö saastaista? Todennäköisesti ei mitään. Mutta ei Jumala ole suotta antanut meille näitä ruokasäädöksiä. Äyriäiset puhdistavat merenpohjaa saasteista ja ovat täten täynnä myrkkyjä. Koronapandemia, jos tämä nyt pitää paikkansa, on saanut alkunsa lepakosta. Jos kiinalaiset olisivat noudattaneet Mooseksen lain ruokasäädöksiä, olisiko meillä nyt tätä pandemiaa? Toorassa ei määrätä mitään rangaistusta siitä, jos on tahallaan tai epähuomiossa syönyt jotakin saastaista. Joten maailman suurimmasta asiasta ei ole kyse, mitä nyt Jumala vain tekee lopun niistä, jotka syövät saastaista.

Joten Jumalan pyhät käskyt, mitä jos noudattaisimme niitä?


Kommentit

Suositut tekstit