Toora on pyhä, vanhurskas, hyvä, täydellinen ja ikuinen

Kymmenen käskyä, openclipart Public Domain

 

"Ja Herra käski meidän pitää kaikki nämä säädökset ja peljätä Herraa, meidän Jumalaamme, että me aina menestyisimme ja hän pitäisi meitä elossa, niinkuin tähän päivään saakka on tapahtunut." (5. Moos. 6:24)

Rakasta siis Herraa, sinun Jumalaasi, ja noudata alati hänen määräyksiänsä, säädöksiänsä, oikeuksiansa ja käskyjänsä.” (5. Moos. 11:1)

Nämä ovat ne käskyt ja oikeudet, joita teidän on tarkoin noudatettava siinä maassa, jonka Herra, sinun isiesi Jumala, sinulle antaa, että ottaisit sen omaksesi-noudatettava niin kauan kuin elätte maan päällä.” (5. Moos. 12:1)

Noudata ja tottele kaikkia näitä sanoja, jotka minä sinulle annan, että menestyisit, sinä ja sinun lapsesi sinun jälkeesi, ikuisesti, kun teet sitä, mikä on hyvää ja oikeata Herran, sinun Jumalasi, silmissä.” (5. Moos. 12:28)

Se, mikä on salassa, se on Herran, meidän Jumalamme; mutta mikä on ilmoitettu, se on meitä ja meidän lapsiamme varten ikuisesti, että me pitäisimme kaikki tämän lain sanat.” (5. Moos. 29:29)

Ja niitä säädöksiä ja oikeuksia, sitä lakia ja niitä käskyjä, jotka hän on teille kirjoittanut, te alati tarkoin noudattakaa, mutta älkää peljätkö muita jumalia.” (2. Kun. 17:37)

"Hänen kättensä teot ovat totiset ja oikeat; luotettavat ovat kaikki hänen asetuksensa. Ne pysyvät järkkymättä aina ja iankaikkisesti; ne ovat tehdyt totuudessa ja oikeudessa." (Ps. 111:7,8)

"Jo aikoja minä olen tiennyt sinun todistuksistasi, että sinä olet ne perustanut iäti pysyviksi." (Ps. 119:152)

"Minä en riko liittoani enkä muuta sitä, mikä on huuliltani lähtenyt." (Ps.89:34)

"Sinun sanasi on kokonaan totuus, ja kaikki sinun vanhurskaat päätöksesi pysyvät ikuisesti."
(Ps. 119:160)

"Mutta Herran päätökset pysyvät iäti, hänen ajatuksensa polvesta polveen." (Ps. 33:11)

"Iankaikkisesti pysyy sinun sanasi, Herra, vahvana taivaissa." (Ps. 119:89)

"Ruoho kuivuu, kukkanen lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy iankaikkisesti." (Jes. 40:8)

"Herran Toora on täydellinen; se virvoittaa sielun. Herran todistus on vahva, se tekee tyhmästä viisaan." (Ps. 19:8)

"Niin, Toora on kuitenkin pyhä ja käskysana pyhä, vanhurskas ja hyvä." (Room. 7:12)

Raamattu sanoo kerta toisensa jälkeen, että Mooseksen laki on ikuinen, että sitä ei muuteta, että siitä ei katoa ainoakaan piirto, että sitä on noudatettava alati, ikuisesti, niin kauan kuin elätte... Mitä Jumalan olisi pitänyt sanoa, tehdäkseen täysin selväksi, että Toora on ikuinen?

Kuitenkin useat kristityt esittävät, että uudessa liitossa Mooseksen laki on kumottu, että Tooran kuolemanrangaistukset, uhrisäädökset ja puhtaussäädökset ovat kertakaikkiaan kumottu ristillä. Missä kohtaa Raamattua näin sanotaan? Tarkoittavatko mestarimme Jeshuan (Jeesuksen) sanat vuorisaarnassa meille mitään? Hän nimittäin sanoo:

"Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa. Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan." (Mt. 5:17-20)

Kuinka ymmärrämme nämä sanat vuorisaarnassa? Että Toora on kumottu uudessa liitossa, että ruokasäädökset, sapatit, teurasuhrit ja seremoniasäädökset on kumottu? Voitko näyttää yhdenkin jakeen Uudesta testamentista, jossa sanottaisiin, että Mooseksen laista on uudessa liitossa kumottu piirtoakaan?

Kuningas Daavid sanoo psalmissa 19, että Toora on täydellinen. Miksi Jehovan täydellinen laki piti kumota? Miksi piti muuttaa ainuttakaan piirtoa Mooseksen laista, jos se psalmistan mukaan oli täydellinen? Psalmi 119 on 176 jaetta Tooran, eli Mooseksen lain ylistystä. Kuka lakihenkinen fariseus tämän psalmin on kirjoittanut, ja onko se alkuunkaan relevantti meille uudessa liitossa? Siinä psalmista sanoo, että hän rakastaa Mooseksen lakia enemmän kuin kultaa, se tuo suuren rauhan ja on suuri ilon aihe. Miksi kristityillä ei voisi olla sama asenne Tooraan, miksi kristittyjen on pakko puhua Tooraa vastaan, että se on julma, paha ja hirmuinen, kuten Luther opettaa?

Psalmista psalmissa yksi sanoo, että hän meditoi Tooraa päivin ja öin. Miksi meillä ei voisi olla sama asenne? Miksi emme tutkisi Jumalan pyhää lakia aamuin ja illoin? Miksi asettaa laki ja armo toisiaan vastaan? Eikö armo ole sitä, että saamme noudattaa Jumalan pyhiä, vanhurskaita, hyviä, täydellisiä ja ikuisia käskyjä? Olenko enemmän armon alla, jos tahallani teen syntiä ja rikon lakia? Apostoli Paavalin vastaus on ehdottoman jyrkkä - ei missään tapauksessa (Room. 6:1,2,15).

Älkää ymmärtäkö väärin. Jatkuvasti esitetään, että kukaan ei pelastu lakia noudattamalla. Saako siis lakia rikkoa mielin määrin, eihän kukaan pelastu lakia noudattamalla? Jeshua itse sanoo, että menkää pois minun tyköäni, te lainrikkojat (Mt. 7:23). Uudessa liitossa täten, emme noudata lakia, jotta pelastuisimme sen kautta, vaan koska meidät on pelastettu.

Onko ihminen sitten lain alla ja kirouksen alainen, jos noudattaa Mooseksen lakia, eikö Paavali Galatalaiskirjeessä suoraan sano, että olet kirouksen alla, jos noudatat lakia? Paavali ei sano mitään tällaista. Paavali siteeraa Tooraa, joka sanoo, että olet kirottu, jos et nuodata lakia (Gal. 3:10). Miten on mahdollista, että kristityt onnistuvat kääntämään koko jakeen päälaelleen ja esittävät, että oletkin kirottu, jos noudatat Jumalan pyhää lakia?

Jos siis Raamatun mukaan Toora on pyhä, vanhurskas, hyvä, täydellinen ja ikuinen, miksi ihmeessä emme noudattaisi sitä?

Kommentit

Suositut tekstit