Ylösnousemuksen historiallisuudesta

 

Empty tomb in Groom Texas, Geo Lightspeed7 CC-BY-SA 4.0

"Mutta jos Kristus ei ole noussut kuolleista, turha on silloin meidän saarnamme, turha myös teidän uskonne" (1. Kor. 15:14)

Jeshuan (Jeesus) ylösnousemus on kristinuskon keskeisin uskonkappale, jonka varassa usko kaatuu tai seisoo. Jos Jeshua ei noussut ylös kuolleista, ei meillä ole mitään toivoa. Että Messias ristiinnaulittiin on tutkijoiden keskuudessa käytännössä kiistatonta. Että hän nousi ylös kuolleista, jakaa mielipiteitä. Useat tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että Jeshua todellakin nousi ylös kuolleista, että viikon ensimmäisenä päivänä hauta oli todellakin tyhjä, että Jeshua ilmestyi ensin naisille, sitten opetuslapsille, myöhemmin yhdellä kertaa yli 500 henkilölle (1. Kor. 15:6), viimeisenä kaikista Paavalille.

"Mutta viikon ensimmäisenä päivänä ani varhain he tulivat haudalle, tuoden mukanaan valmistamansa hyvänhajuiset yrtit. Ja he havaitsivat kiven vieritetyksi pois haudalta. Niin he menivät sisään, mutta eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista." (Lk. 24:1-3)

Tyhjä hauta todistaa ylösnousemuksesta. Jos roomalaiset olisivat takavarikoineet ruumiin, opetuslasten usko olisi ollut helppo kumota näyttämällä Jeesuksen ruumis. Että opetuslapset olisivat varastaneet ruumiin ei tunnu uskottavalta. Miten varastaa ruumis oman aikansa eliittisotilaiden vartioidessa hautaa? Jos opetuslapset olisivat varastaneet ruumiin ja keksineet valheen ylösnousemuksesta, olisivatko he olleet valmiit kuolemaan marttyyreina keksimänsä valheen tähden? Olisivatko he julistaneet sanomaa ylösnousseesta Messiaasta, mikäli olisivat tietäneet valehtelevansa? Mikä selittää opetuslasten varman uskon?

Ensimmäiset ylösnousseen Jeshuan todistajat olivat naisia. Juutalaisessa kulttuurissa naisia ei pidetty luotettavina todistajina. Jos tarina olisi ollut keksitty, todistajiksi olisi todennäköisemmin valittu miehiä, mikä olisi antanut painoarvoa keksitylle tarinalle.

Jeesuksen opetuslapset olivat Jeshuan kuoleman jälkeen peloissaan ja piilossa, mutta muuttuivat rohkeiksi julistajiksi. He väittivät tavanneensa ylösnouseen Jeshuan ja olivat valmiita kärsimään vainoa ja jopa marttyyrikuoleman tämän väitteen vuoksi. Monet tutkijat pitävät tätä merkkinä siitä, että he todella uskoivat kohdanneensa ylösnousseen Messiaan.

Raamattu kertoo useista ilmestyksistä, joissa Jeshua näyttäytyi eri henkilöille ylösnousemuksensa jälkeen. Näihin lukeutuvat opetuslapset, mutta myös henkilöitä, jotka alunperin eivät olleet Jeshuan seuraajia, kuten Paavali. Mikäli Paavali olisi valehdellut kertoessaan 500 ylösnousemuksen todistajasta, joista suurin osa oli vielä elossa, Paavalin väite olisi ollut helppo kumota - "kukaan meistä ei koskaan nähnyt häntä".

Evankeliumeiden ja myöhemmin Paavalin kirjeiden todistus on kiistaton, että Jeshua todellakin nousi ylös kuolleista. Nämä kirjoitukset on kirjoitettu pian Jeshuan (väitetyn) ylösnousemuksen jälkeen ja ne olisi ollut helppo kiistää, mikäli Jeshua ei todellisuudessa olisi noussut kuolleista. Nämä kirjoitukset todistavat Jeshuan seuraajien uskosta, joka lepäsi ylösnousemuksen varassa. Vaadittaisiin valtava salaliitto ja valheiden verkko, mikäli kaikki Jeshuan seuraajat olisivat olleet yhdessä punomassa valhetta ylösnousseesta Messiaasta.

Nk. kristinusko levisi nopeasti ympäri Rooman valtakunnan huolimatta kovasta vainosta. Monet historioitsijat pitävät ylösnousemususkoa tärkeänä tekijänä kristinuskon leviämisessä. Olisiko tämä uusi liike levinnyt niin laajalle ja niin nopeasti, mikäli ylösnousemuksen todistajat eivät olisi olleet vilpittömiä?

Olisiko Jeshuan seuraajien ankara vainoaja Saulus kääntynyt äkillisesti ja dramaattisesti Jeshuan todistajaksi, ilman Damaskoksen tien äärimmäisen voimakasta kokemusta? Maailmassa on paljon huijareita ja petkuttajia, mutta harvoin ihmiset ovat valmiita kärsimään ja kuolemaan keksimänsä valheen tähden.

Nähdäkseni meillä on erittäin hyvät syyt pitää kiinni ylösnousemuksen historiallisuudesta. Kriitikot saattavat esittää vaihtoehtoisia selityksiä, kuten opetuslasten harhaisuutta, myyttien kehittymistä tai ruumiin varastamista tai milloin mitäkin. Mikäli punnitsemme kaikki todisteet huolellisesti, on todellinen ruumiillinen ylösnousemus uskottavin selitys.

"Koska monet ovat ryhtyneet tekemään kertomusta meidän keskuudessamme tosiksi tunnetuista tapahtumista, sen mukaisesti kuin meille ovat kertoneet ne, jotka alusta asti ovat omin silmin ne nähneet ja olleet sanan palvelijoita, niin olen minäkin, tarkkaan tutkittuani alusta alkaen kaikki, päättänyt kirjoittaa ne järjestyksessään sinulle, korkea-arvoinen Teofilus, että oppisit tuntemaan, kuinka varmat ne asiat ovat, jotka sinulle on opetettu." (Lk. 1:1-4)

Amen.

Kommentit

Suositut tekstit